GLJIVARSKI RECEPTI

Rujnica na krompiru

rujnica na krompiru

Evo jednog jednostavnog i vrlo ukusnog gljivarskog jela. Zapravo, nabrao sam mnogo lepe rujnice pa sam tragao za receptom kako da ih spremim (do sada sam ih obično kiselio i u teglama čuvao ili mešao sa drugim vrstama ili dinstane čuvao kao nadev za pitu). Međutim, nisam našao ni jedan recept koji tretira ovu vrstu gljiva samostalno, osim u jednoj ruskoj knjizi gde su predlagali sličan metod, ali za spremanje usoljenih rujnica (Rusi, inače, ovu vrstu obožavaju i zovu je rižik). Malo sam modifikovao osnovni recept i napravio jelo koje ovde predstavljam a čijim ukusom sam bio baš zadovoljan… 

Priprema, piše i fotografiše Vlada Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

  • 4 veća krompira 
  • 400 g rujnice 
  • 2 jajeta 
  • 200 g pavlake 
  • 200 ml mleka, 
  • 50 g kačkavalja
  • maslinovo ulje
  • so i biber.

Priprema:

Krompire skuvati delimičmo (do dve trećine) jer je potrebno da ostanu malo „živi“ da bi se naknadno doradili. Potom oljuštiti krompire i naseći na deblje kolutove.

Dno vatrostalnog suda nauljiti i poređati posoljene i pobiberene krompire. Preko krompira naslagati začinjene rujnice koje su vrlo krupno sečene (manji komadi mogu ostati i celi). 

Zapeći u rerni na 180 0C 15 minuta. Izvaditi iz rerne i zaliti masom napravljenom od mleka, pavlake i jaja. Preko posuti narendani kačkavalj i zapeći još 15 minuta.

Serviranje:

Ovo jelo može da se servira i samostalno ali i kao prilog uz meso.

Crveno vino bi bilo sasvim prikladno za ovo vrlo ukusno jelo.

Prijatno.

…..

Natura Online (3.12.2021)