petak, decembar 03, 2021

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Uštipci od šumskog pileta

ustipci od sumskog pileta

Ovo je verzije bez prženja u ulju, a ko više voli može ove uštipke pržiti i u dubokom ulju dok ne porumene… U suprotnom, kao što sam ja uradio ovog puta, uštipke sa gljivom šumsko pile, treba peći u rerni oko 30 minuta na 180 0C…

Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

- obareno šumsko pile (oko 500 g) 

- glavica crnog luka 

- 5-6 čena belog luka 

- dva jaja 

- tri kašike brašna 

- 2 jaja

- veza peršuna 

- pola glavice celera 

- so i biber 

- tucana paprika 

- oko 20 g svežeg đumbira 

- za filovanje sveže gljive sečene na krupnije ili kačkavalj, a može i bez filovanja 

- susam za posipanje i 

- maslinovo ulje (oko 50 ml).

Priprema:

Obarene i oprane gljive samleti na sitno, peršun i povrće samleti u blenderum a crni luk narendati. Sve sastojke izmešati sa brašnom i jajima. Dodati narendan đumbir i začine. Formirati kuglice i peći u rerni posute susamom i maslinovim uljem. 

Ovo je verzije bez prženja u ulju, a ko više voli može ove uštipke pržiti i u dubokom ulju dok ne porumene… U suprotnom, kao što sam ja uradio ovog puta, uštipke sa gljivom šumsko pile, treba peći u rerni oko 30 minuta na 180 0C.

Serviranje:

Servirati uz neki sos. Ja najviše volim slatko kiselo ljuti sos, ali to nije imperativ...

…..

Natura online (22.10.2021)