GLJIVARSKI RECEPTI
Uštipci od šumskog pileta
Ovo je verzije bez prženja u ulju, a ko više voli može ove uštipke pržiti i u dubokom ulju dok ne porumene… U suprotnom, kao što sam ja uradio ovog puta, uštipke sa gljivom šumsko pile, treba peći u rerni oko 30 minuta na 180 0C…
Priprema, fotografiše i piše Vladimir Janjić, dipl. ing
Potrebne namirnice:
- obareno šumsko pile (oko 500 g)
- glavica crnog luka
- 5-6 čena belog luka
- dva jaja
- tri kašike brašna
- 2 jaja
- veza peršuna
- pola glavice celera
- so i biber
- tucana paprika
- oko 20 g svežeg đumbira
- za filovanje sveže gljive sečene na krupnije ili kačkavalj, a može i bez filovanja
- susam za posipanje i
- maslinovo ulje (oko 50 ml).
Priprema:
Obarene i oprane gljive samleti na sitno, peršun i povrće samleti u blenderum a crni luk narendati. Sve sastojke izmešati sa brašnom i jajima. Dodati narendan đumbir i začine. Formirati kuglice i peći u rerni posute susamom i maslinovim uljem.
Ovo je verzije bez prženja u ulju, a ko više voli može ove uštipke pržiti i u dubokom ulju dok ne porumene… U suprotnom, kao što sam ja uradio ovog puta, uštipke sa gljivom šumsko pile, treba peći u rerni oko 30 minuta na 180 0C.
Serviranje:
Servirati uz neki sos. Ja najviše volim slatko kiselo ljuti sos, ali to nije imperativ...
…..
Natura online (22.10.2021)