ponedeljak, septembar 20, 2021

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pene sa gljivama na mleku

pene na mleku

Ovo jelo je vrlo zgodno za spremanje jer se ne prljaju sudovi, bude brzo gotovo i nije uopšte loše! Evo šta nam je potrebno od namirnica i kako da spremimo pene sa gljivama na mleku…

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice:  

· 300 g gljiva (ja sam koristio krasnice, biserke i lisičarke ali mogu i one koje su vam dostupne) 

· 500 ml mleka 

· 400 g pene (mogu i makaroni)

· jedna manja glavica luka 

· 20 g maslinovog ulja 

· 50 g maslaca 

· 50 g kačkavalja ili parmezana 

· kašičica suve mirođije (ili malo sveže) 

· biber i so 

· peršun (za dekoraciju, mada sam ja koristio sremuš).

Priprema:

Na maslinovom ulju propržiti luk sa solju i biberom. Kada luk omekša dodati gljive. Dinstati pet minuta i dodati testeninu i naliti mlekom. Za ovakvu pripremu vam treba oko pola vremena više nego što je naznačeno kod proizvođača testenine. 

Kada je testenina skuvana (pazite da se ne prekuva!) dodati maslac pa dobro promešati. Tada narendati sir preko i poklopiti. Jelo može da ostane tako poklopljeno još neki minut ali na isključenoj vatri. Na kraju, posuti preko seckan peršun i servirati.

Servirati toplo uz laganije vino.

….

Natura Online (8.6.2021)