petak, avgust 06, 2021

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Jagnjeća iznutrica sa suvom gljivom srndać

gljiva suvi srndac i iznutrice

Prvi put u receptu navodim suve srndaće kao prvi izvor mada bi ovo jelo sasvim dobro "funkcionisalo" i sa bilo kojom drugom suvom gljivom. Pirinač na slici nije baš sasvim običan ali recept mogu da dam i kasnije. U svakom slučaju, verujem da će vam se ovo jelo sa gljivama veoma dopasti… 

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• 800 g jagnjećih iznutrića (najbolje srca i bubrezi) 

• 30 g suvih gljiva 

• 100 g slanine 

• dve manje glavice crnog luka 

• 5 čena belog luka 

• 200 ml crvenog vina (neko jače) 

• 50 g maslinovog ulja 

• so, biber i tucana paprika.

Priprema:

Da bismo neutralisali mirise bubrege, koji ne prijaju baš svima, predlažem da ih držimo u vinskom sirćetu sa vodom i šećerom oko pola sata, pa nakon toga da ih isperemo u nekoliko voda. Uporedo sa ovim postupkom treba namakati suve gljive u vinu. 

Na maslinovom ulju upržiti slaninu, naseckanu na kockice, tako da postanu hrskave. Dodati luk sa solju i biberom i dinstati dok ne omekša. Dodati iznutrice, seckane na sitne komade, i produžiti sa dinstanjem još 30 minuta. Nalivati vinom u kome su potapane gljive.

Dodati natopljene gljive (prethodno ih naseckati) i nastavit sa dinstanjem još oko pola sata. Začiniti tucanom paprikom i belim lukom.

Serviranje:

Ovo jelo je najbolje servirati uz bareni pirinač i, naravno, crveno vino, neko jače, recimo vranac ili kaberne.

Prijatno.

…..

Natura Online (22.4.2021)