petak, novembar 27, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Svinjski vrat sa bakrenjakom

svinjski vrat sa bakrenjakom

Gljivu bakrenjak (borov čavlić, Gomphidus rutilus) već dugo koristim u ishrani ali kako je reč o jesenjoj vrsti, kada je i inače obilje vrsta, nikada je nisam probao samostalno, uvek je bila deo nekog gulaša sa mnogo vrsta, pa je nisam nikada probao baš kako treba. Ove godine prvi put sam probao da je pripremim tako da ona bude glavna zvezda. Ovo je rezultat: svi gosti su bili veoma zadovoljni...

Priprema, piše i fotografiše: Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• 1,2 kg svinjskog vrata isečenog na šnicle

• 400 g gljive bakrenjak

• dve glavice crnog luka 

• jedna šargarepa 

• tri crvene paprike 

• 4-5 čena belog luka 

• dve kašike senfa 

• od začina: so, beli biber, korijander, origano, tucana paprika i 

• 100 ml maslinovog ulja.

Priprema:

Šnicle začiniti istucanim belim biberom i korijanderom, tucanom paprikom i solju, pa ih ispržiti na ulju tako da uhvate koricu sa obe strane (po pet minuta bi bilo sasvim dovoljno). 

Ispečene šnicle premazati senfom i poređati u dublji pleh u kome će se zapeći, a u preostalu masnoću dodati jedan decilitarl vode, prokuvati i zaliti preko šnicli. 

U jednoj četvrtini ulja ispržiti gljive. Kada gljive omekšaju dodati na kolutove sečen crni luk i rendanu šargarepu. Posle pet minuta (ne čekati da povrće sasvim omekša) pokriti šnicle ovom smešom, dodati na kolutove seckanu papriku (kao dekoraciju), prekriti aluminijumskom folijom i zapeći na 200 °C sat i po.

Podnjih 15 minuta peći otklopljeno.

Servirati uz pire krompir i neki kaberne.

Prijatno!

....

Natura Online (20.10.2020)