KUĆNI LJUBIMCI

Kako naučiti psa da zalegne

ABM 115 str 56

Sa tvrdoglavim psom, a neki to znaju stvarno da budu, osnovni uticaj naših ruku na njegova leđa u ovoj vežbi može da bude, ponekad, i neuspešan. Tada primenimo ovaj mali trik... 

Piše Dušan Marinović (Agrobiznis magazin 115, strana 56)

Psa najpre postavimo u sedeći položaj a onda mu rukom, ispod njega, izbacimo prednje noge unapred. Levom rukom držimo ogrlicu psa a svojom podlakticom pritiskajmo svom njenom dužinom na leđa psa ka zemlji. 

U takvom položaju pas, objektivno rečeno, nije u situaciji da se podigne. U trenutku kada krenemo da vršimo pritisak na njegova leđa izgovorimo kratko i odlučno LEZI ili MESTO. Istog trenutka desnom rukom izbacimo njegove prednje noge unapred i pas će se naći - u ležećem položaju. 

Ukoliko pas pokuša da ponovo pruži otpor našem zahtevu onda podlakticom i dalje pritiskajmo njegova leđa. Naravno, podrazumeva se da ovo moramo da radimo klečeći pored psa pa se zato za ovu vežbu prikladno i obucimo. 

Posle nekoliko ponovoljenih vežbi videćemo da će pas pružati sve slabiji otpor. Ne zaboravimo da uvek delujemo na psa sa dve ruke i da glasovni znak treba uvek da bude isti, odnosno kratak i odlučan, ali ne i suviše glasan. 

Za ovu vežbu je važno da se zapamti da psa u ležećem položaju nikada ne treba hvaliti. Pohvala treba da usledi tek pošto smo ponovo poveli ili dozvali psa, dakle, posle nekoliko njegovih koraka sa mesta gde je ležao. 

Kasnije, pošto je pas dobro naučio da na našu komandu legne iz mesta, možete probati sve to i za vreme bržeg hoda ili trka. 

Vežbanje zaleganja psa, bilo to iz mesta ili iz bržeg hoda ili trka, ne sme da ide jedno za drugim već posle većih vremenskih pauza.

Za ovu vežbu trebaće nam nešto više vremena. Strpljenje i doslednost i ovoga puta se - podrazumevaju. 

.......

Natura Online (4.10.2020)

Agrobiznis magazin 115, sptembar 2020, strana 56

(Iz digitalne knjige Dušana Marinovića "Dresura pasa - Pitanja & Odgovori")