subota, jun 06, 2020

 

GLJIVARSKI RECEPTI 

Klajsterone

klajsterone 01

U vodi namočiti suvu crnu trubu bar jedan, bolje dva sata. Ocediti namočene gljive i sitno ih naseckati. Vodu zagrejati neposredno do ključanja i izmešati sa brašnom… ipak, pročitajte ceo tekst kako spremiti ovaj izuzetan i neobičan slatkiš...

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Potrebne namirnice: 

• 500 g brašna, 

• 500 ml vode, 

• kesica praška za pecivo, 

• kora od jedne pomorandže, 

• 20 g suve crne trube, 

• čašica rakije, 

• 100 g šećera u prahu i 

•  cimet.

Priprema:

Testo pripremiti na sledeći način: u vodi namočiti suvu crnu trubu bar jedan, bolje dva sata. Ocediti namočene gljive i sitno ih naseckati.

Vodu zagrejati neposredno do ključanja i izmešati sa brašnom. Kada se ohladi dodati prašak za pecivo, koru od pomorandze i čašicu rakije te izraditi testo rukama. 

Razviti testo potom do debljine oko 5 mm. Iseći trake od testa i od tih traka napraviti prstenove. 

Pržiti prstenove u dubokom ulju, najbolje da se prženje započne na nižoj temperaturi, a završi na višoj, da bi testo malo naraslo, a opet dobilo hrskavu koricu.

Pržene prstenove odlagati na hartiju da ona upije višak masnoće, pa ih zatim posuti prah šećerom koji je začinjen cimetom.

Prijatno!

......

Natura Online (28.3.2020)