KUĆNI LJUBIMCI

Doberman - plemenita rasa

Agrobiznis magazin 74 strana 53

Pre nego što se odlučite za kupovinu dobermana treba da znate da je on veoma jak i neustrašiv pas i da je u stanju da zaštiti ne samo sebe već i vas i vaše ukućane

Piše Dušan Marinović / Foto Milan Radivojac, odgajivačnica Sawages

Narav dobermana je dobra. On ne poseduje temperament, hladnokrvnost i flegmatičnost sibirskog haskija ili labradora, mada nije ni hiperaktivan i temperamentan kao bokser ili hrt. Naravno, postoji mnogo razloga koji mogu da utiču na to da pas bude izvan ili iznad norme (standarda), kao što su njegovi geni, odgoj, (ne)posvećenost psu... Mogu postojati i oni flegmatični i indiferentni, ali ovde govorimo o prosečnom dobermanu.

Doberman je odličan pas čuvar. To je pas koji uglavnom sam donosi odluku kada je suočen sa, racimo, provalnikom. U takvim situacijama će lajanjem ne samo da obavesti vlasnika o dolasku nepoznatih lica, već je spreman da iste i ujede. To radi sa takvom spremnošću i žudnjom da se, u tom pogledu, ne razlikuje od ostalih službenih pasa.

Doberman je i pas teritorije. On žučno brani ono šta smatra svojim posedom. Veoma je odan i privržen ukućanima a odlično podnosi i decu.

On je veoma inteligentan pas pa brzo i lako uči osnovne komande. Odlično se uklapa u sve sredine. Brzo nalazi rešenja za mnoge probleme; lako uči da otvori vrata, daje na znanje da je gladan ili traži od vas, na poseban način, da ga odvedete napolje zbog male ili velike nužde.

Temperamentan je i aktivan. Napolju je veoma aktivan i živ pas, a unutra, u kući ili stanu - umeren. Energičan je i dominantan. Takav bi morao da bude i gazda, inače će i jedan i drugi zažaliti što su zajedno.

Dobermanu je potreban prostor i fizička aktivnost. Ako nemate dvorište, morate da mu obezbedite da provede dosta vremena napolju. Bilo bi nezdravo uskratiti psu kao što je doberman neophodnu fizičku aktivnost.


Ako ste u stanju da ispunite sve pomenute stavke, i ako vam po opisu doberman kao rasa odgovara, onda ste spremni da u kuću primite psa koji će vam pružiti puno ljubavi, zadovoljstva ali i zaštitu.

Međutim, morate odlučiti, pri kupovini dobermana, koje boje želite da on bude. Kod nas postoje crni i braon dobermani dok su u Americi priznati još i oni plavi, tzv. izabel boje. Pa, koju boju odabrati?

To je potpuno nevažno pitanje jer, u suštini, između crnih i braon dobermana ne postoje velike razlike u genetici. Dakle, reč je isključivo o vašem ukusu pa zato i savetujem da odluku o tome donesete sami i izaberete baš ono šta želite.

Svakako, postavlja se i pitanje cene šteneta. U našim uslovima, cene se kreću od nekoliko stotina pa do hiljadu i više evra za vrhunsku štenad iz istinski šampionskih legala. No, postoji i "zlatna sredina'' pa je na vama da odlučite šta želite. U svakom slučaju, odabraćete plemenitu i predivnu rasu koja retko koga ostavlja ravnodušnim. 

Agrobiznis magazin broj 74 (april 2017)

Natura Online (6.5.2017)