sreda, septembar 20, 2017

 

MISLI MUDRIH LJUDI

Rekli su o hrani i ishrani…

biftek-na-puteru 

- Čini se da je glavni postulat nutricionista: ako ima dobar ukus, loše je za zdravlje - rekao je Isak Asimov (Issac Asimov)
 čime je, možda i nenamerno, najavio neizbežnu pobunu gladnih (i njihovih istih takvih očiju) protiv onih presitih koji nas uporno ubeđuju da je (bar 16 puta prskana!) zelena jabuka mnogo zdravija od - svinjske krmenadle ili bifteka. Zato je vredno pročitati donje misli mudrih ljudi o hrani i ishrani… i razmisliti dobro o tome šta čete ubuduće jesti. Ja sam, za početak za - leskovački roštilj, a vi?

 

MALI ALI PROVERENI SAVETI

Neke kulunarske zablude

kuvanje-paste

Malo ulja u vodi sprečava da se testenina prilikom kuvanja slepi? I da pečurke pre spremanja treba obavezno oprati - samo su neke od zabluda domaćica. Kao i ona, vrlo rasprostranjena, da je sveže voće - zdravije od sušenog. Zašto to nije tako?

Natura Online

 

NAMIRNICE I DUGOVEČNOST

Tradicionalna nordijska ishrana produžava život

nordijska-hrana

Danski naučnici su otkrili da se tradicionalna i uravnotežena nordijska ishrana povezuje sa smanjenom smrtnošću

 

FRANCUSKI SIREVI

Kamamber... kako to ukusno zvuči

camembert02

Podaci govore da je kamamber (Camembert) počela da pravi Mari Harel još 1791. godine u istoimenom normandijskom selu, a prema receptu sveštenika Bonvuste iz pokrajine Bri. Svetsku slavu sir kamamber je počeo da stiče krajem 19. veka od kada se i sprema u posebnim okruglim drvenim kutijicama koje mu čuvaju svežinu i oblik. Za ovaj sir poznavaoci kažu da je čist božji dar.

Pripremio Dušan Marinović

 

ISHRANA U PRIRODI

Jestiva divlja flora i fauna

list-na-vodi

Priroda je nepresušni izvor hrane. Od oko 350.000 biljnih vrsta u ishrani ljudi može se upotrebiti približno jedna trećina, a u svakodnevnoj ishrani koristi se svega oko 600 biljnih vrsta. Od oko dva miliona životinjskih vrsta u ishrani se koristi svega pedesetak. Uglavnom zbog neznanja, predrasuda, straha od trovanja, ukorenjenih navika u ishrani i gadljivosti mnogih ljudi ogromno bogatstvo hrane ostaje - neiskorišćeno.

Piše Miodrag Mandić. Mladi istraživači Srbije

 

ISHRANA

Upotreba konjskog mesa

konji-4

Upotreba konjskog mesa, kao i mesa drugih kopitara u ishrani ljudi, datira još od najstarijih vremena. U prilog tome govore brojni zapisi i crteži u pećinama, skeletni ostaci pomenutih životinja ili njihovih predaka na kojima je evidentan termički tretman i obrada u cilju pripremnih radnji za konzumiranje. Osim što je bogato belančevinama, konjsko meso je zdravo i veoma cenjeno u mnogim zemljama...

Pišu prof. dr V. Teodorović, prof. dr M. Baltić i dr I. Tadić

 

ZDRAVA ISHRANA

Med dobrodošao u svakoj kuhinji

sumski-med

Med je idealna namirnica koja se može kombinovati sa mnogim prehrambenim proizvodima, ali i u pripremanju raznih ukusnih predjela, jela, poslastica, kolača, hleba, sokova, napitaka i koktela. Uostalom, jeste li probali hleb ispečen sa medom, sladoled sa njim, medovinu, medno vino?... Ako niste, vreme je da pročitate tekst što sledi...

Piše Vlastimir Spasić

 

NORVEŠKA: LJUŠTURE ŠKOLJKI I ISHRANA

Nova hrana za ribe i ljude

jan-remereit

Norvežnin Jan Remereit je već sa 12 godina počeo da proučava i eksperimentiše sa hranjivim sastojcima, prvenstveno kao lekom protiv svojih alergija, koje su otežavale njegovo bavljenje sportom. Svoju novu pilulu on zato i opisuje kao prirodni dodatak normalnoj - dijeti. Međutim, ono što je posebno zanimljivo - svaki gram tog preparata razgrađuje 12 grama masti koje zatim napuštaju organizam regularnim putem...

Preveo iz "Norway Now" Dejan Vasilev Rene'

 

ISTRAŽIVANJA: ISHRANA LJUDI I ŽIVOTINJA

Opasnost zvana - mikotoksini

mikotoksini02

Iako su istraživanja mikotoksina, tih otrovnih izlučevina plesni, koje se objektivno nalaze svuda oko nas, počela još u 19. veku, do danas nije pronađeno potpuno efikasno kontrasredstvo koje bi eliminisalo te podmukle uzročnike mnogih bolesti, mada se može slobodno reći da je i sama spoznaja opasnosti od mikotoksina već prvi korak ka njihovom eliminisanju. O čemu je reč?

Piše Dušan Marinović, urednik

page counter