KONZERVIRANJE (3)
Čuvanje gljiva zamrzavanjem
Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način.
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 2682
Pročitaj više: Čuvanje gljiva zamrzavanjem
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Glatkonoška
(Boletus queletii)
U narodu je glatkonoška gljiva slabo poznata vrsta. Najčešće je narod smatra za ludaru, što ona svakako nije - niti na nju liči.
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3286
Pročitaj više: Gljive: Glatkonoška
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Zelenjača
(Boletus erythropus)
Postoje tri vrste koje je međusobno veoma teško razlikovati. Po opisu biće jasno da je ova jedna od te tri...
Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3059
Pročitaj više: Gljive: Zelenjača
PROMENLJIVOST BOJE I FORME
Faktori rizika pri određivanju vrste gljiva
Pri upoznavanju nove vrste gljiva pre svega je potrebno voditi računa o odlikama roda jer je to prvi pokazatelj stepena rizika, a vrlo često i najsigurnija razlika koja vas nikada neće izneveriti...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3880
Pročitaj više: Faktori rizika pri određivanju vrste gljiva
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Baršunasta (zimska) panjevčica
(Flammulina velutipes)
Ovu pravu zimsku vrstu gljiva (zbog toga joj i naziv zimska savršeno odgovara) ne traba tražiti pre novembra niti posle januara, pa je samim tim i posebna gljivarska poslastica...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3088
Pročitaj više: Gljive: Baršunasta (zimska) panjevčica
HRANLJIVE VREDNOSTI I HEMIJSKI SASTAV GLJIVA
Niskoeneregetske namirnice
Energetska vrednost gljiva je više od deset puta manja od mesa pa su zato idealna hrana za one koji bi želeli da oslabe. S druge strane, gljive predstavljaju izuzetno značajan izvor vitamina, pre svega B kompleksa, kao i velikog broja mikroelemenata, kao što su gvožđe, cink, bakar, mangan... Istovremeno, one sadrže i određene prirodne antibiotike tako da je njihovo blagotvorno dejstvo višestruko...
Piše Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3623
Pročitaj više: Gljive - niskoeneregetske namirnice
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Šećerka ili jestiva krasnica
(Russula vesca)
Još jedna gljiva iz velike familije krasnica. Raste od početka leta do jeseni, uz i u belogoričnim šumama. Ima je mnogo češće kod hrasta nego bukve...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3559
Pročitaj više: Gljive: Šećerka ili Jestiva krasnica
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Kovara
(Boletus luridus)
Još jedna vrsta vrganja. Ovu, relativno čestu, vrganjevku mnogi izbegavaju smatrajući je za ludaru, inače jedino dokazano otrovni vrganj. Toj činjenici mogu da zahvalim što je nalazim skoro pri svakom izlasku u šumu. Mnogi sa nevericom gledaju na nju kada je vide u mojoj korpi, a ja lično u njoj redovno uživam već više od 15 godina, tako da mogu pouzdano da potvrdim njenu neotrovnost.
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 4121
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Golubača
(Russula virescens)
U rodu krasnica (Russule) ova vrsta je najpoznatija a, po meni, to je i jedna od najukusnijih pečuraka. Čvrsto meso omogućava duže čuvanje u hladnjaku, a bogat ukus i srazmerno krupan rast svakako doprinose opštem i veoma povoljnom utisku koji ova vrsta ostavlja na berače koji je mogu naći od početka leta do jeseni uz belogorične šume...
Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 4057
Pročitaj više: Gljive: Golubača
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Vrbovača
(Lentinus tigrinus)
Imajući u vidu mesto i njen izgled, kao i vreme rasta, nemoguća je zamena sa "nevaljalim" vrstama. Vrbovača se može zameniti sa različitim vrstama bukovače ili drugim sličnim gljivama koje su sve jestive, mada različitog kvaliteta, ali svakako bezopasne. Ovo je jestiva vrsta, ali nije osobiti delikates...
Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 4507
Pročitaj više: Gljive: Vrbovača
GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
Prstenasta smrčkovica
(Verpa conica)
Prolećna vrsta, ne osobito česta niti posebno ukusna, pa bi je trebalo poštedeti jer na sličnim mestima, a u isto vreme, rastu mnogo zanimljivije vrste, pre svih šljivovače i đurđevače, pa i smrčci. Prstenasta smrčkovica nema opasnih dvojnica, ali bi zamena za neku drugu smrkovčicu ili smrčak bila ne samo bezazlena već i poželjna...
Tekst i fotografija: Vladimir Janjić, dipl. ing
- Pregleda: 3901
Pročitaj više: Gljive: Prstenasta smrčkovica
- Metode lečenja od trovanja gljivama
- O otrovnosti gljiva (5): trovanja sa zadrškom
- O otrovnosti gljiva (4): Oprez sa ranim i velikim hrčkom
- Gljive: Judino uvo
- Gljive: Zelena pupavka
- O otrovnosti gljiva (2)
- O otrovnosti gljiva (1)
- Kako prepoznati gljive?
- Gljive: Srndać, Sunčanica, Srndak
- Trovanje oteralo prodavce gljiva