četvrtak, januar 18, 2018

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Podstavka

(Xerocomus Subtomentosus)

gljiva-podstavka-01

Još jedna gljiva iz porodice Boletaceae (vrganjevke). Liči na vrganj time što poseduje cevčice, ali se od pravih vrganja, pa i ludare, značajno razlikuje. Narod je uglavnom izbegava, smatrajući da je otrovna, ali kako nikada ne raste osobito masovno ne spada u posebno gastronomski interesantne vrste...

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Turkinja

(Leucoagaricus Pudicus)

gljiva-turkinja1

Interesantna jestiva vrsta koja se može naći od proleća do jeseni (mada je u jesen mnogo češća). Interesantna i po mestu rasta jer je jedna od retkih koja raste i na oranicama ili novim travnjacima.

Tekst i fotografije Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE (4)

Mariniranje gljiva

ukiseljene-gljive           

Ukoliko imate sreće da naberete dovoljnu količinu čvrstih vrsta (razne mlečnice, mladi vrganji, jesenje žilavije vrste, kao i vrste koje rastu na drvetu), preporuka bi bila da jedan deo marinirate, odnosno ukiselite - kao što se kisele krastavci ili turšija

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE (3)

Čuvanje gljiva zamrzavanjem

Kao i većinu drugih namirnica i gljive je moguće, dubokim zamrzavanjem, sačuvati za upotrebu duže vreme. Ovaj način konzerviranja primenljiv je praktično na sve vrste gljiva, ali ne pod istim uslovima i na isti način.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE (2)

Salamurenje i kiseljenje gljiva

Salamurenje odnosno usoljavanje je način konzerviranja gljiva koji se posebno primenjuje u industrijskim razmerama. Zato ne čudi da se one samonikle gljive najviše i izvoze kao usoljene ili osušene. Naravno, i vi možete u svom domaćinstvu da na ove načine sačuvate ubrane gljive ali prethodno pročitajte donji tekst.

Piše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

KONZERVIRANJE

Kako sačuvati gljive za zimu

suvi-vrganji

Gljive su veoma zdrava i ukusna hrana. Ali - kako ovo bogatstvo proleća ili jeseni (ponekad i leta) sačuvati na duže staze?...

Tekst i fotografija Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

page counter