sreda, septembar 20, 2017

 

ZDRAVO I STARINSKO SRPSKO JELO SA GLJIVAMA

Bungur

bungur staro srpsko jelo

U knjizi "Kuvar zdrave hrane naših baka i dedova", autora Jovana Maksimovića, našao sam recept za jelo "bungur". Autor navodi da je recept za to jelo zabeležio učitelj Jeremija Pavlović iz Kragujevačke Jasenice u svojoj zbirci narodnih umotvorina, pa dalje navodi da je to jelo prastaro (u odnosu na XIX vek) te da se smatra za slavsko i veoma izdašno (ovo poslednje mogu i sam da potvrdim). Originalni recept sam nešto izmenio, a verovatno ćete prepoznati koje su moje izmene, mada smatram i izvorni recept veoma dobrim posebno ako se uzme u obzir činjenica da je reč o vremenu kada većina današnjih namirnica nije bila poznata našem tadašnjem narodu. Takođe, u originalnom receptu koristi se pšenica a ja sam se opredelio za ječam, mada, sa stanovišta ukusa, nema bitnije razlike.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Testenina sa suvim gljivama i kiselim kupusom

 suve gljive sa kiselim kupusom na testu

Ovo je modifikacija poznatih flekica sa kupusom ali osavremenjena… Jer, danas malo ko ima vremena da razvlači testo pa predlažem da to budu kupljeni makaroni, grkljančići, taljatele, tarana… Međutim, ako vas to ne mrzi, a što bi možda bilo i najbolje, napravite, kao nekada naše mame i bake - klasične flekice.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata.

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Pileće iznutrice sa suvim gljivama

pilece iznutrice sa suvim gljivama 01 

Ovo je možda najbolji način na koji sam do sada spremao pileće iznutrice. Mada, za pileće "bubce" ima i recept bez gljiva koji je vrhunski… Ali, pre toga, da ipak objasnim ovaj recept.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Testenina sa suvim gljivama

testenina sa suvim gljivama 01

Ovih dana baš imam inspiraciju... Evo novog recepta. I ovaj je autorski, odnosno, hoću da kažem da nigde nisam našao nešto ovako. Dakle, reč je o stvarno originalnom receptu pa predlažem da i vi probate.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing 

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Crno na belo

crno na belo 

Još jedan zimski recept sa suvim gljivama. Ovog puta predlažem da to budu suve crne trube sa belim mesom.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

 

GLJIVARSKI RECEPTI

Carski luk

carski luk 01 

Posle kratke pauze ponovo radim. Zapravo, kako nije bilo mojih gljivarskih aktivnosti na terenu, a u kuhinji sam bio zauzet uglavnom slavskim poslovima, danas mi je pao na pamet jedan recept pa sam ga odmah isprobao. Bio sam zadovoljan onim što sam dobio… Rezultate tog mog kulinarskog "istraživanja" zato vam odmah i predstavljam.

Priprema, piše i fotografiše Vladimir Janjić, dipl. ing

Da biste otvorili i pročitali ovaj i još stotine drugih zaključanih tekstova i priloga na Naturi Online potrebno je da se registrujete. Kako da to uradite - posetite našu stranicu Pretplata

page counter