GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

Šumska pljosnatica

(Collybia dryophila)

gljiva sumska pljosnatica 02 

Vrlo česta vrsta ali sitna i nikada previše gustog rasta. Kao takva nije preterano interesantna. Našao sam je i pod imenom Vitka korenovka, mada je u krajevima, u kojima ja berem, narod ne razlikuje od drugih sitnih vrsta pa je ne dira, smatrajući je za otrovnu.

Tekst i fotografije: Vladimir Janjić, dipl. ing

Opis vrste

Šešir: širok 2-5 cm, polukružan, kasnije otvoren, često ulegnut ili nepravilno valovit. Prljavobeo do boje rđe, može biti i sa narandžastim primesama. Ivica je svetlija od centra. Go i gladak.

Listići: gusti, tanki, uski, prirasli sa zupcem, svetle boje. Boja spora je bela.

Stručak: boje šešira, može biti i tamniji, tanak, vitak, šupalj, vlaknast i žilav.

Meso: nepromenjivo belo, tanko, belo do sivkasto. Ukus i miris su prijatni gljivlji.

Vreme i mesto rasta

Šumska pljosnatica raste u proleće, pa ponovo u jesen, na opalom lišću. Najčešće sam je nalazio među hrastovima mada može rasti i na igicama.

Gljiva je jestiva, ali je ne preporučujem jer nije osobito masovna ni posebno kvalitetna (gastronomski) a po nekim autorima je i neproverena.

Mogića zamena

Zamena je moguća sa drugim gljivama iz roda Collybia koje su, uglavnom, nejestive i sve do reda sitne i nezanimljive.

Natura Online (21.5.2016)