sreda, septembar 20, 2017

 

POVRTARSTVO

Moja biobašta

Povrtnjak, mala površina zemljišta uz kuću, stan ili vikendicu, pruža mogućnost da se domaćinstvo redovno snabdeva raznovrsnim svežim i zdravstveno bezbednim povrćem, a višak se može plasirati na zelenoj pijaci. Za četvoročlanu porodicu, koja godišnje troši po članu i do 170 kilograma svežeg povrća i krompira, potrebno je od 200-350 kvadratnih metara (u zavisnosti od intenziteta) bašte.

Piše dr Branka Lazić

 

POVRTARSTVO

Kalemljeni paradajz sa dva korena

kalemljenje-paradajza

Kalemljeni paradajz daje nekoliko puta veći prinos jer dva korena hrane jedno stablo i plodove na njemu. Probajte, uverićete se.

Piše Mile Stojilović, biolog

 

NEOBIČNO POVRĆE

Pomat, japanski čistac i krompir gajen na slami

Pomat je međurodovski hibrid nastao ukrštanjem krompira (Solanum tuberossum) i paradajza (Lucipersicom eskulantum) koji u zemljištu obrazuje krtole krompira, a na stablu rađa plodove - paradajza.

Piše Mile Stojilović, biolog

 

KRTOLASTO POVRĆE

Čudesni južnoamerički krompiri

juznoamricki-krompir

Nomadska indijanska plemena na centralnom Andskom pla­tou skupljala su krtole divljeg krompira 6.000 godina pre Hrista da bi se kasnije bavile uzgajanjem krompira stvorivši od njega osnovnu sirovinu i namirnicu velike civilizacije Inka.

Piše Mile Stojilović, boilog

page counter